hyperthyroidism - penyakit yang aku alami

hyperthyroidism, name penyakit yang aku hadapi sekarang ini. Oleh kerana penyakit agak berbahaya, aku nak ceritakan tentang tanda2 penyakit hyperthyroidism ini dan kesannya. Makusd Hyperthyroidism,

"Hyperthyroidism is a condition in which the thyroid gland makes too much thyroid hormone. The condition is often referred to as an "overactive thyroid."
Hyperthyroid ialah gejala Hyperthyroidism, keadaan dimana kelenjar thyroid menghasilkan terlalu banyak hormon thyroid, keadaaan ini dipanggil "overactive thyroid".


Symptom biasa dan tanda-tanda Hyperthyroidism

  • Palpitations - berdebar-debar
  • Heat intolerance - intoleransi haba (kejap sejuk kejap panas kot)
  • Nervousness - cepat rase gemuruh, memang selalu tertekan
  • Insomnia - susah tidur
  • Breathlessness - susah nak bernafas
  • Increased bowel movements - pergerakan usus meningkat
  • Light or absent menstrual periods - kitaran haid yang tak normal (perempuan la yer, aku tak, hehe)
  • Fatigue - keletihan, cepat letih
  • Fast heart rate - denyutan jantung laju, macam lepas bersukan
  • Trembling hands - tangan mengeletar, tangan aku menggeletar macam mat pit gian weii
  • Weight loss - berat badan menurun, kurus ibarat kene cacing
  • Muscle weakness - otot jadi lemah, macam tengah kerja kuat
  • Warm moist skin - kulit lembab yang suam2 suhunya
  • Hair loss - rambut gugur, aku tak lagi...huhu
  • Staring gaze - merenung pandangannya, macam mata stim barang kot orang tengok aku ni

Kerana metabolisme badan bertambah, orang macam aku akan merasa lebih panas daripada orang-orang di sekeliling dan perlahan-lahan boleh menurunkan berat badan walaupun makan lebih banyak. Isu berat badan adalah mengelirukan kadang-kadang kerana berat badan amat rendah dan nampak kurus padahal selera makan bertambah dan memang cepat jer lapar.

Pesaki hipertiroidisme biasanya mengalami keletihan di akhir hari ini, tetapi mempunyai masalah tidur.

Tangan menggeletar dan denyutan jantung kuat atau tidak teratur (dipanggil berdebar-debar). Tangan meggeletar ni boleh kate masalah besar kepada aku, bayangkan aku pergi kedai makanan, bawak pinggan atas tangan untuk ambik lauk, nasib baik nasi tu tak tumpah jer. Time nak bayar kat kaunter lak, pegang dompet untuk ambik duit, korang bayangkan jer la.

Individu-individu ini boleh menjadi cepat marah dan mudah marah. Apabila hipertiroidisme teruk, pesakit boleh mengalami sesak nafas, sakit dada, dan kelemahan otot. Kisah paling pelik semasa aku jadi pengapit abang aku, aku hampir pengsang kerana berdiri lama sangat (dalam 15-20 minit cam tu kot) nasib baik pak saudara aku selamatkan aku dari jatuh, kalo tak lagi riuh la suasana hari persandingan abang aku tu. Aku jadi pengapit separuh jalan jer, lepas tu adik aku ganti.

Biasanya gejala-gejala hipertiroidisme secara beransur-ansur dalam permulaan mereka bahawa pesakit tidak menyedari gejala-gejala sehingga mereka menjadi lebih teruk. Ini bermakna gejala-gejala boleh berterusan untuk beberapa minggu atau bulan sebelum pesakit sepenuhnya sedar bahawa mereka sakit.

Dalam kes orang orang dewasa, sebahagian atau semua tanda-tanda hipertiroidisme boleh dapat, tetapi sesetengah orang hanya mengalami penurunan berat badan atau mengalami kemurung. Kes tangan menggeletar ni special caseskit, wakaka.

mungkin untuk cara rawatan penyakit ni tak perlu aku letak kat sini, sebab aku masih lagi mengalami penyakit ni. Jumpa lagi

sumber: medicinenet.com, endocrineweb.com
Ranking: 5

{ 145 pandangan... read them below or add one }

  1. Aku singgah baca topik nie, sbb one of my friends pun ada masalah sama. Skang dia serang kt jantung.. paling teruk thyroid dia ada bubble.. Hope tuan blog cepat sihat

    ReplyDelete
  2. salam, ako pom kene sama kama ko bro.. cuma ako x da la sampai pensan.. just ako x leh berada kat tempat crowd. aku jadi bedebar2 kadang2 jalan macam robot x leh control..dah berapa kali ako fail interview.. lepas tu bpak aku ada gtau yang .. dia pom kene masa pergi check doktor.. so penyakit dia menurun kat ako. aku x leh control kalau aku bersorangan tp kalau berteman .. kurang la.. mak aku suh p wat blood test..

    ReplyDelete
  3. thank Lizzie,

    Adi, ko memang patutu buat blood test, kesan dari awal senang baik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rase2 insomsia paling bahaye,blh sasau disiang hri

      Delete
  4. Replies
    1. welcome, laigpun ni penyakit yg memang aku alami sampai sekarang, huhu

      Delete
  5. salam all..pnykit ni pn aku tgh alami jgk skrg smpaikn aku kna thn kt wad.pling mgjutkn aku kuman da mrebak g jntung,mcm gelap dunia aku rsakn.pgi td aku wt blod test,doc ckp drh aku pekat sgt x mcm org normal.INR test 6.72.ptut la bdn aku lain mcm,nk demam pn ada..30hb ni aku kna g hkl wt terapi thyrot.mcm2 aku dgr psl terapi nih,nek seram pn ada..:(

    ReplyDelete
  6. 2-3 bulan lepas, aku nak g wat blood donate.tapi, doc tu perasan something lain kat aku.dia siap pegang leher aku, sebab heart rate aku laju sangat.lastly, dia buat surat suh p jumpa doc kat klinik uni aku/mane2 tempat.tapi, aku buat bodoh je.surat tu pun dah hilang.bab susah tidur tiap2 malam kot susah.. aku still ingat dalam surat tu dia tulis hyperthyroid.. hmmm.. thanks 4 da info.

    ReplyDelete
  7. Pi la cek cepat2. Dah jadi cm aku nanti payah

    ReplyDelete
  8. http://carigold.com/portal/forums/showthread.php?p=15657854#post15657854
    Saya cadangkan cik/puan amik vitamin brand usana..calcium,bio omega 3, dan poly c.. boleh klik dkt link atas nie..name saya dan no telefon ada disitu..

    ReplyDelete
  9. Salam semua,
    Akak pn salah sorang pesakit hyperthyroid gak..kena attack teruk masa kt mudzalifah time buat haji 2 thn lps,tp alhamdulillah dpt perform haji dgn sempurna cuma ralat tak bole all out buat ibadah.skrg ni problem akak ialah senang sgt dpt panic attack!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok ar tu, takde tangan ketar2 cam saye dah :D

      Delete
    2. Eh,akak masih ketar lagi nih,mmg obvious sgt!kdg2 malu pun ada bila g masuk kedai makan.akak penah pengsan dlm bas masa kt mudzalifah sbb ramai sgt bersesak2!akak kena panic attack atau pun dr kata anxiety attack,orang yg sakit cam kita mmg ada.ni rabu lps akak rasa cam tak cukup oksigen!!

      Delete
    3. wah, Akak kene maintain tu makan ubat, makanan laut jangan makan. Minum air banyak2, kalo boleh air nano, Insyallah gejalan ni kurang skit

      Delete
    4. huh!seafood la fav. Akak..:-(
      Esok akak nk kena g klinik,ubat dh abih..trembling nih!
      Adik caner?still mkn ubat cam akak?

      Delete
    5. Masih lagi makan, 8 biji sehari. Seafood ni dia neutralkan kesan ubat nim kate doktor pakar kat terengganu ni

      Delete
  10. salam,
    sy pn ada masalah yg sama. tgn mgeletar je ble nk buat apa2 terutamanya ble nk pegi bayar duit ke, ambik mknn ke, mkn minum kt tpt org ramai. mcm panik semacam. ingat kena tyroid ke hape sb simptom sume lbh kurg sma..weight loss (dr 52kg skg tgal 45kg je, rmbut gugur, bdebar2, mcm2 lg. tp ble buat tyroid test normal pulak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmm, syorkan buat double cek kat hospital/klinik lain. takut terlepas pandang jer, kalo tak takpe la,

      Delete
    2. sama mcm saya ni..cuma berat badan tak turun2...bengkak leher tak ada cuma dr suruh wat scan pulak baru2 ni sebab dia rasa mcm ada bengkak sikit tapi tak nmpak pun..bacaan T3 T4 memang tinggi la...

      Delete
  11. salam,
    sy x pasti lah sbb x pnah wat chek lagi tp klau berdebar x tntu pasal tu ad gak la.... tgn pon sama gak menggeletar klau wat kerja berat lgi kuat die pny vibrate, rambut gugur gak klau skli sikat tu ad la sangkut 2-3 helai... tu kadang malas nk sikat sgt takut jap lagi botak plak.....

    ReplyDelete
  12. slm.
    sy bru buat blood test dgn doc.
    coz suspect tiroid.
    now tgh tgu result dr makmal.
    simpton2 yg nmpk sgt dada jd bedebar2 sgt
    bdegup laju dari biasa.
    then tgn mcm shaking sikit.
    risau nye :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. makanlah ubat nanti kalo betul tiroid,

      jangan malas macam aku ni, huhu :(

      Delete
  13. salam..hai..bole x sy nk tau cmne nk cntct tuan?
    melalui email ke o else?
    sy bce artikel ttg sakit yg dialami..tnda2 tu byk ade kt sy..
    sy mcm blur xtau nk wtpe..bole x tuan bntu sy??

    ReplyDelete
  14. saya da mengidap sakit hypertyroid da lama tak sembuh sembuh gak da hampir 12 tahun makan ubat hospital , pada mulanya nampak simptom tak banyak cuma :-

    berdebar ,rambut gugur , makan kuat tapi berat badan turun dan cepat letih .

    Tak lama lepas tu simptom tu makin teruk anxiety yang teruk sangat macam nak pengsan bila anxiety datang , fikiran negetif selalu datang tanpa kita sedar , kadang hilang pendengaran , hilang tumpuan , fikiran bercelaru , alzeimer, takut di tempat orang ramai , resah tak menentu dan jalan pun macam tak betul loss confident.Walaupun saya rajin makan ubat.

    Setelah beberapa tahun kebelakangan ini baru saya sedar rupanya kita juga perlu makan makanan suplimen berasaskan herba macam monavie untuk mata bagi mereka yang adalah masalah mata pada masa yang sama ia juga merawat penyakit alzeimer, jus mengkudu campur madu untuk tenaga dan dapat kurangkan keletihan...saya bukan menjual saya cuma ingin membantu saya juga simpati bagi mereka yang mengidap hypertyroid seperti saya....satu lagi nasihat saya kurangkan makan nasi kerana nasi boleh menyebabkan kita gelisah yang keterlaluan...harap info ini dapat membantu

    ReplyDelete
    Replies
    1. bab nasi tu aku percaya, sebab nasi tu sendiri banyak kanji.

      bab suplimen tu aku tak tahu sangat, tapi dulu aku memang pernah guna air Nano Water Can, minum dalam 3 bulan beterusan tanpa makan ubat hospital, lepas tu aku pi buat check up doktor sahkan aku takde hyperthroid dah.

      kemudian doktor tu suruh aku jangan makan ubat lagi untuk 3 bulan, kemudian buat checkup lagi lepas tu dan doktor confirmkan aku takde dah penyakit ni dan suruh stop makan ubat.

      setahun lepas tu, iaitu awal tahun 2012 aku start terasa kene penyakit ni balik, pi check up doktor sahkan aku ade semula penyakit ni.

      dekat setahun aku ade masalah kerja, sekarang ni memang sedang cube balik cari botol Nano Can, tapi payah lak

      so kesimpulannye, pengambilan suplimen mampu merawat penyakit ni, tetapi perlu beterusan

      Delete
  15. saya lebih suka makan suplimen berbanding makan ubat hospital untuk menambahkan kesihatan tiroid saya dan badan saya .

    Walaupun tiroid susah nak sembuh tapi bagi saya makan suplimen adalah yang terbaik berbanding makan ubat kerana ubat takan menyembuhkan penyakit sebaliknya kita bertambah sakit dan kalau kita makan terlebih banyak ubat ia boleh menyebabkan kita menjadi hipotiroid dan yang sedihnya kita bertambah gemuk walaupun makan sekadar sekeping roti sehari.

    Saya pun sedang mencuba bermacam - macam suplimen untuk meningkatkan kesihatan saya apa yang penting adalah kesihatan . Insyallah kita akan jumpa penyembuh penyakit ini asal kita berusaha .Amin

    ReplyDelete
  16. Salam,hi jumpa balik!akak jatuh pengsan kt kedai makan awal februari ari tu!!nasib baik taukeh kedai makan tu kenal akak,terus dorang call family akak gitau pastu call ambulance!nasib baik juga akak tak pengsan time driving!well doktor kata hyperthyroid akak dh tersgt lah hyper that moment,bayang le selalu bila dorang check darah akak dlm 18-22 je ni dah naik 76!so admited kt ward lah smpai 3 hari..:-(

    ReplyDelete
    Replies
    1. waah, dah ade darah tinggi, sama cam aku dah tu, cume aku hampir2 pengsang dulu disambut oleh orang, huhu

      Delete
    2. kak sy pnye result tiriod 97.huhu

      Delete
  17. salam,sy sudah 2 -3 bulan tahu dpt hyperthyroid..badan rasa x sedap jea skrg nie,berat badan makin menurun,selalu rasa panic dan gelisah kadang2 rasa nak pengsan pn ada,naik tangga pn rs cepat penat..selalu fikir banda yang menakutkan..

    ReplyDelete
  18. waah ramainya sakit thyroid
    tahukah anda apa puncanya ?
    puncanya silap makan ....
    percayalah susu kacan soya memudaratkan kesihatan thyroid
    nak tahu penawarnya ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku percaya, sebab kekacang ni banyak iodin dan juga makanan2 laut. Tapi ni bukan sebab utama, bukan semua orang suke minum air soya dapat penyakit ni, tapi sebab hormon yang gagal kawal kandungan iodin dalam badan, pandangan aku dari ape yang aku faham.

      Kongsikan penawarnya tuan hamba, semoga dapat menyembuhkan dengan izinNya

      Delete
  19. Btul ke penyakit thyroid ni bt perempuan x blh mengandung....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apa yang aku faham hypertiriod boleh mengganggu cycle haid dan risiko dalam kandungan, still boleh mengandung

      Efek tiroid Pada Kesuburan

      Delete
  20. Semoga cepat sembuh.. Try minum air zam-zam selalu. InsyaAllah..

    ReplyDelete
  21. saya pon same gak shaking even tak nervous pon pelik r kadang2 rase segan giler

    ReplyDelete
  22. baru jumpa blog ni...sebenarnya akak kena tyroid juga dah lama tapi tak tau pun itu penyakit tyroid..ingatkan darah gemuruh ke apa sampai nak pengsan masa nak ambil exam..tahun 2010 baru pergi hospital bila kaki dah gigil2 masa nk solat, jantung pun laju je...sejak hari tu buat treatment makan ubat. Lepas setahun penyakit tu hilang, alhamdulillah. Tapi rasanya sejak awal tahun ni dia dtg balik. Pening akak. Akak perasan bila jantung rasa laju balik dan senang sgt panik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. samangan saye la kak, kene makan balik ubat-ubatan, huhu

      Delete
  23. rujuk pd post 17 Jun, akak ada next appointment bulan 8 ni..nampak gayanya kena ambil balik la kot ubat tu...sekrg ni tengah nak cuba mkn minyak kelapa dara softgel HPA, katanya elok utk tyroid..

    ReplyDelete
  24. http://kumpulanperubatanelektronikterengganu.blogspot.com/

    ReplyDelete
  25. salam...sy pn bru disahkn kne hyperthyroid ni..sume yg encik admin alami same mcm sy..menggigil n t'lampau nervous..brt bdn sy trun 12kg dlm mse sbulan..blh sy tw encik admin mkn ubt ape?

    ReplyDelete
    Replies
    1. makan ubat hospital bagi tu jer, nama ape entah

      dan baru tambah sekrang ni ubat darah tinggi, wakaka, setiap 2 hari kene cek tekanan dalam mase 2 minggu ni

      Delete
  26. doktor kata kalau tyroid dtg balik akak kena minum air iodin...alamak takutnya...tapi nak baik kan terpaksa la kot..ada sesiapa pernah kena minum air iodin tu tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh, saya tak prnah dengar lagi iodin ni

      Delete
    2. salam,kalo suspect hyperthyroid,apa makanan yg perlu dimakan dan apa makanan yg perlu dielak? tq

      Delete
    3. Aku tak pasti makanan yang perlu diambil,

      tapi makanan yang perlu elak, pengambilan berlebih kacang soya, makanan laut, kekacang. Ade comment dalam blog kate, kurangkan makan nasi sebab kanji pemangkin hypertiroid

      Delete
    4. Kacang soya mengandungi goitrogen. Goitrogen adalah bahan yang menghalang sintesis hormon tiroid dan mengganggu metabolisma iodin yang akhirnya akan merencat fungi tiroid.

      sumber Movingtoislam

      Delete
  27. Sy suspek sy pn ada hypertiroid.sgt xkonfiden utk jmp org.smua tgur bdn yg kurus..huhu mdh sgt gmuruh n risau.pnh cek darah dlu tp doc ckp normal..nk g refer lg sbb rsa x puas hati.

    ReplyDelete
    Replies
    1. elok la tu, boleh refer lagi. cerita habis kat doc apa yang bro alami

      Delete
  28. Pasal bab ni... Da syntom2 y len? Cam urat tngn kann tu biru sangt... Asal sjuk sikit I da mcm xlarat buat pape keje... Coz tngn letih ssngt..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mengapa terdapat urat yang menyalurkan darah di tubuh kita berwarna biru?

      Jantung kita selalunya mengepam darah ke seluruh tubuh. Sel darah merah membawa oksigen daripada paru-paru ke seluruh sel lain di dalam badan kita.

      Oksigen menjadikan sel darah merah kelihatan berwarna merah terang.

      Apabila sel-sel berkenaan selesai menyalurkan oksigen, sel darah merah akan kelihatan biru tua atau ungu.

      Terdapat dua jenis urat darah. Arteri merupakan urat darah yang membawa darah berwarna merah terang yang kaya dengan oksigen keluar daripada jantung manakala urat pula menyalurkan semula darah berwarna biru tua yang tidak mempunyai oksigen ke jantung dan paru-paru.

      Arteri terletak jauh di dalam badan kita tetapi urat terletak dekat dengan kulit kita.

      Jadi urat darah yang berwarna biru itu adalah urat yang membawa darah balik ke jantung dan paru-paru untuk dipamkan dengan oksigen.


      So kesimpulanye aku pun tak pasti. Kene tanya yang lebih pakar atau pi berjumpa Doc

      Delete
  29. Saya juga pesakit hyperthyroidism.wanita berisiko dpt thyroid sms pregnancy dan selepas bersalin di mn masa tu perubahan hormon dlm bdn berlaku dgn bnyknya. Bila difikirkan kemungkinan besar sy dapat sms mengandung anak ketiga.bdn rasa sgt penat, slalu naik angin(sian kat suami tp dia slalu sabar, masa tu x tau lagi ini adalah penyakit). Selepas bersalin, simptoms makin ketara. Bdn rasa panas je n senang berpeluh, menggigil bila buat kerja yg perlukan tenaga, jantung berdenyut laju, rasa xtentu arah, cepat naik angin, turun berat badan, bila mencangkung nak bangun rasa x larat sbb effect pada otot kita, bowel movement tu maksudnya selalu cirit birit perut akan rasa pedih mcm tersalah makan.ok..itu serba sedikit ttg apa yg saya alami.

    ReplyDelete
  30. Saya pn slh seorang pesakit hyperthyroidism baru dsahkn 2bln yg lps.. dsbbkn pnglihatan trlalu kabur dan tngan mengigil..skrg mkn pil 4biji 1hari.penyakit nie blh mmbahayakn nyawa tak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup, boleh bawa maut kalo tak dirawat. mengganggu jantung dan tekanan darah

      Delete
  31. esok saya akan ke klinik ambil darah lagi sebelum temujanji dgn doktor 29 Ogos ini..dan saya ada terbaca berkenaan jus kulit manggis boleh merawat hormon tyroid..agak2 ok tak kalau saya cuba minum jus ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. entah, aku pun tak tahu. tapi tak salah mencuba tu :D

      Delete
    2. confirm tyroid saya datang balik. Kena buat treatment balik dgn makan ubat..

      Delete
  32. Salam saya baru2 ni mengalami bdn yg mengeletar dan jatuh berat badan... adakah ini tanda2 thyroid pd diri saya

    ReplyDelete
  33. Ada tak langkah2 yg boleh sy kawal penyakit ni







    ReplyDelete
    Replies
    1. pepehal kene pi hospital lu confirmkan

      Delete
    2. ada sapa2 yg operate tyroid tak?

      Delete
    3. Aku tak tahu ade tak orang kat sini yg operate.

      Nak operate ni tiroid kene stabil dulu, baru boleh

      Delete
  34. ramai ye yg kena tyroid ni..sekurang2nya saya tak keseorangan..saya pening sebab kerja saya byk deal dgn org ramai, meeting sana sini, buat bengkel, kursus..tau je lah kena ambil minit walaupun saya bukan PA pun, buat kertas kerja & mcm2 lagi...cuba bygkan keadaan saya mcmana..berpeluh2, berdebar2 dan saya terpaksa control sendiri perasaan panic tu..kadang2 ok, kadang2 tidak..apa2 pun saya dah mula ambil ubat balik...tak tau la sampai bila ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la kak, saya pun dah lama tak datang kejer, minggu depan baru plan nak lapor diri, tak tahula depa nak terima atau tak alasan saya ni, hoho

      Delete
    2. akak dh 4 thn disahkn tyroid,bengkak kat leher sbelah kiri...dktr sarankn agar operate,takut mmbesar@jd kanser.fikir punya fikir,sbelum umur makin mningkat & ada penyakit lain,akak tawakal pd ALLAH...so akak operate.dh 5 bln,perasaan cepat marah,mengigil,berdebar,letih teramat,sakit lutut,semua tu dhx ada.akak jgk x perlu makan ubat sbb tyroid normal & hanya sebelah shj yg dibuang tp kemungkinan utk sebelah lg tdk dijangkiti dktr x tak dpt sahkn...tp 1/2 minggu ni akak slalu rasa macam nk pitam....apoiiment plk 18.9 ,lmbtnya nk dptkn jawapan....doaknlh utk akak....rasa x sanggup nak masuk dewan bedah sekali lg

      Delete
    3. ada orang kata ubat homeopaty elok utk tyroid tp akak belum cuba lg,x sempat lg

      Delete
    4. Elok la tu cuba kak. Semoga akak dapat jawapan yg baik dari doktor

      Delete
    5. nampak ke bengkak tu? saya pun doktor kata ada mcm bengkak sikit kat leher sebelah kanan, waktu dia periksa dgn tangan dia lah...tapi kalau tengok sendiri kat cermin tak ada nmpak apa2..doktor suruh pergi scan..tapi tak pergi lagi.....

      Delete
    6. bengkak tu memang tak nampak, tapi kalo rase memang ade.

      Delete
    7. kalau akak,bengkak tu dktr kata cuma di blkg lapisan kulit...sbb tu nmpk.tp kadang2 tu x nmpk.,,tp blh rasa.besarnya lebih kurang sama dgn telur ayam gred c..hehe.

      Delete
    8. k.iza,dh berapa lama suspek tyroid,dah jumpa doktor pakar ke?sbb akak x makan ubat,dktr kata hormon akak normal

      Delete
    9. Kak Iza sini....tak boleh nk reply guna nama sendiri pulak....tapi Maaf la baru nk jawab..hehe..inarozo..akak confirm hypertyroid tahun 2009...turun naik bacaan T4..tsh selalu kurang..ubat cabimazol.dari 6 biji turun ke 1 biji bila T4 tu stabil tapi bila T4 tu tinggi balik kena mkn balik 2 biji...bila dah masuk tahun 2014 bacaan T4 tinggi balik terus doktor suruh buat rawatan RAI..minum iodin..ataupun air nuklear utk bunuh hormon tyroid yg aktif sgt tu...baru lepas kuarantin ni...kena tunggu lagi 9 minggu utk.jumpa doktor balik...harap2 ok lah...

      Delete
  35. Adkh sbb hypothyroidism ni xkeh pretnant n susah nk pretnant?

    ReplyDelete
  36. Adkh sbb hypothyroidism ni xkeh pretnant n susah nk pretnant?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hypothyroidism boleh menggangu kitaran haid sesorang perempuan, so memang masalah kat pregnant

      Delete
  37. Sy dh 7 thn ada mslh thyroid, dlm ms yg sama ngandung n bersalin normal Alhamdulillah. August 2013 spatutnye buat radioactive iodine, tp bila stop mkn ubat carbimazole seminggu (sbb doktor suruh) sy jadi demam, so doktor postponed ke September lak, bila stop mkn ubat sminggu, demam dtg lg sampai admit ward sbb doktor suspect thyroid storm. Phewww...nasib baik bukan, tp still bacaan t4 sgt tinggi +-150 (normal 20). So skang doktor plan stabilise dulu darah, (skang ubat double dose. Carbimazole - 6biji / 30mg OD , Propanolol 2 biji /80mg BD) baru wat further plan utk RAI

    ReplyDelete
  38. aslkm.. masalh saya sllu gementr bila jumpa org ramai atau buat presentation. kenkadg rasa nk ngis. pernh juga kalau ckp ngn adik brdik pon gemntr n mata berair je. tangan mmg mengigil. dlm klas saya pendiam sebab setiap kli saya nak bercakap saya nampak gelabh. saya selalu mencungap bila berjalan dan selalu letih bila jalan. sya ada seorang rakan dikelas, klau die tak pergi klas saya akan mula perasaan yang takut teramat.. kenkadang bila orang tgor saya gelabh.. adakah ni juga tanda saya berpenyakit.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku syorkan sangat2 ko pi jumpa doktor pakar, seriusly

      Delete
  39. yes..itu salah tanda..saya sarankan awak jumpa doktor untuk pastikan awak sama ada awak ada masalah tiroid atau tidak

    ReplyDelete
  40. takut la baca semua ni....hyperthyroid boleh ganggu janin x???syg ada penyakit ni tp sangat culas makan ubat...malas nak jmpa dktr....skrg tgh preg anak ke3..baca tentang risiko mmg takut sangat.. sapa ada pengalaman mengandung n ada hyperthyroid ni..baby ok?

    ReplyDelete
  41. Saya slalu jd resah tetiba..mcm x sdp hati..then tbe2 jari mgeletar n hjung jari sejuk je..tp x expect apa2 pun..n sya akn suruh kwn untk gnggm tngan kuat..thats way i feel lbh tenang..btw bru2 ney ayh saya msok wad sbb kne hyperthyrodism..dah smpi jntg..
    Apa y saya alami 2.gjala ke?pnykt ney bleh jd ktrunan ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam man dia boleh rasa sampai jantung?

      Delete
    2. Drh xckup oxsgen sbb 2 jantung kita akan pam drah dgn cpat supaya tubuh mendpat kprluan drh yg cukup

      Delete
    3. Drh xckup oxsgen sbb 2 jantung kita akan pam drah dgn cpat supaya tubuh mendpat kprluan drh yg cukup

      Delete
  42. Alhamdulillah,buat masa ni sihat tp tetap kena g spital 3/4 bln skali .

    ReplyDelete
  43. Ade simptom badan panas tp rae sejuk x?

    ReplyDelete
  44. Thn lps,mase raye 2013..tetibe kena ciritbirit terok,muntah2 terok.berlarutan 3 arie, tahan,g emergency..teros doc than wad 7arie kat CCU..

    ReplyDelete
  45. kalau pregnancy, better dapatkan treatment dari doctor, doctor akan bagi PTU.

    ReplyDelete
  46. Ramainya yang alami masalah ni. Aku juga tak terkecuali. Kadang2 pegang gelas kat umah pun ketar. Kalau pegang mic bertambah2 ketar nyer. Sebab tu seboleh2nya aku xnak pegang mic atau berucap depan crowd. Bukan setakat tangan. Kaki pn ketar sampai mcm nak jatuh dbuatnya. Dah g jpa doc mcm2 ujian buat. Ujian darah. Ujian stress. Urine. Xray. Dn mcm2 lg...semua negative. Doc kata aku hidapi BENIGN ESSENTIAL TREMOR. doc kata tiada rawatan. Kekal sampai bila2. Btl ke?. Ker doc tu xpakar. Sbb g klinik kesihatan je. Bukan jpa pakar. Ada sapa2 leh tolong.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semalam tolong member niaga kebab. Baru je bukak...beratur org order kebab. Member relax je. Aku yang tolong2 bungkus je terketar2 pegang kebab...sampai kan bungkus kebab pn salah. Cust tengok je aku. Malunya. Tp nak kawal xblh. Sedihnya. Xtau knp jd mcmni.

      Delete
    2. AKu ade baca pasal BENIGN ESSENTIAL TREMOR, mainly memang simptom menggeletar tu. Tapi ade baca rawatan yang boleh kurang simptom tu tapi guna drug dan ade side effect, rawatan untuk penyakit tu aku tak tahu.

      Kalo bro jumpa pakar senang jer bagi dia nak cek samada bro ade hyperthyroid atau tak, sebab guna ujian darah jer. Kalo jumpe pakar nanti dia siap scan semua badan, dan cek detail lagi bro, better jumpa jer pakar.

      Delete
  47. Salam... saudara ada cara nk ubat penyakit ini x? Sbb saye alami masalah yg sama dan skrg makin teruk... kadang kala tangan saya menggeletar dan x boleh kawal... seriously, saya jdi down and malu nk brhadapan ngn org.. bayangkan ape2 sye pegang mesti trlalu nmpk tangan sye menggeletar... bile dh mcm ni, mula la gugup.. bile gugup bercakap pn berterabur.. tapi sye x prnh jmpe dktor... takut..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kene pi jumpe doktor jugak sebaik2 baiknye, kalo segan hospital awam, pi hospital swasta. Kalo ikut pendapat2 kat atas ni, banyak suruh makan suppliment, aku lak amalkan madu sekarang ni.

      Sejarah aku dulu pernah baik dari penyakit ni sekali sebelum dia datang semula, mase tu aku amalkan minum air nano water can, dah rase sihat pi cek hospital cek darah, doktor kate sihat takyah makan ubat langsung.

      Bab segan tu aku paham sangat la, aku pun tangan menggeletar giler gak, orang tengok pun lain macam, duduk pulak kat kampung macam aku ni, semua orang syak aku penagih, tu memang ar sebab sampai kat situ jer depa boleh fikir.

      Nasihat aku, kumpulkan semangat, letakkan matlamat nak pi jumpe doktor tu, sebab penting gak tu bro, nak kene confirmkan betul ke hyperthyroid atau penyakit lain kah?

      Delete
  48. salam,.bro,saya pon ade masalah tangan menggigil..umur baru 19thn student poli..
    bile pegang pen or ape2 je mesti kadang2 menggigil risau jgk ni..bila baca artikal bro rasa takut pulak..tapi gejala ni baru 1thn lebih terjadi,mula2 ingat x de ape2 tapi sejak akhir2 ni mcm makin menjadi2 pulak..ape yg perlu saya buat??kos rawatan mahal x??
    bile ade presentation,pegang barang je mesti menggigil..paling ketara kat mesin atm bukan ade orang pun time nak keluar duit tapi menggigil mcm ade orng nak rompak je...
    harap bro dpt membantu bg sedikit maklumat...
    sekian.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. kos rawatan kalo pi spital kerajaan Rm1 la time pi ambik darah pastu ambik ubat. Kalo nak test suplement pun ok gak kot, tapi pe2 hal confirmkan kat hospital dulu betul ke tiroid atau tak

      Delete
  49. Assalamualaikum ... saya pun disahkan menghidap penyakit hyperthyroid ni sejak thun 2008 .. mmg malas mkn ubat .. hyperthyroid ni problem utk pregnant .. sya dah setahun kahwin blm lg dpt zuriat.. sya pernah mkn suplemen yg trkenal tu yg hrga rm150 tp hampeh .. Alhamdulillah,pada tahun ni Allah telah temukan sya dgn seorang pakcik yg juga menghidap penyakit yg sma ..dengan izin Allah beliau telah sembuh sejak minum teh moringa , doktor sendiri telah mengesahkn yg beliau sembuh sepenuhnya dan tdk perlu mkn ubat dr hospital lg..dan beliau mensyorkan sya cuba produk ni , Alhamdulillah hampir sebulan minum produk ni bengkak di leher makin kurang . anda boleh cari sndiri kebaikan teh moringa di google ..produk ni sgt terkenal di luar negara , cuma di malaysia blm lg .. tp skrg ada kilang teh moringa yg ada di sabah .. .dan harga nya sgt berpatutan , sya bkn nak berniaga cuma nak tolong saudara/ri yg lain .sya org sabah so senang nak dpt benda ni. boleh email sya utk maklumat lanjut yasmin.nain@ymail.com.

    ReplyDelete
  50. Assalamualaikum .. sy jg mengalami Simptom apa yg dicerita kan dlm blog nie ,skrg sy tgh tggu ujian darah sama ada saya ada penyakit tairod atau anxiety disoder .. jantung sy debar2 simptom dll sejak kawan sy meninggal dunia sebelah sy ,sejak itu kesihatan saya semakin merosot .. memang mengganggu prestasi emosi/kerja/hidup sy .. tetapi 2 thn lepas jgk sy pernah disuruh doktor untuk membuat ujian darah tetapi ujian tidak menunjukan sy ad tairod so doktor rujuk sy pd psiketri .. so skrg sy mmg xtau pew penyakit sy , doa kan kesihatan sy kwn2 ~ ☺

    ReplyDelete
  51. terima kasih admin, sy perasan mse jantung sy berdebar leher sy pun turut berdenyut .. admin ad x simptom mcm 2?

    ReplyDelete
  52. assalamualaikum.. 1st time baca lelaki ada hyperthyroid ni..biasanya perempuan..sy ni penghidap hyperyhroid sjak skola menengah..masa tu memg mengalami tremor tp igt bnda tu biasa..sbb sy slalu +ve..ramai gak kawan gelak sbb tremor ni trmsk lecture..saya 2 kali medical check up time msk dip n degree..doc relaks je kata sy sihat..pd umo sy 23 dsbb kn skt kepala lbh 3 ari g jumpa doc..dpt la doc prihatin tnya knpa jntung laju then saje je melawak gn doc tu tunjuk tngn mengigil..doc suh ambl drh test..tu yg tau..bila mkn ubt makin teruk plak rasa..siap bengkak kt leher abih smua org tgur...symptom rmbut gugur tu mmg masa skola siap pikir ada cancer otak lagi..hehe..ada bnyk lg sympton dia.. rmbut korg akn nipis..kuku pn jd nipis..xpanyah nk potong kuku..korg kepak sikit dah patah..makan x yah ckap siap kawan pelik n tnya lg ada bela saka ke..haha..time xtau skit tu relaks je kna kutuk..dh tau sakit tu gila touching bila dorg ckp cmtu.. klu time thyroid storm tu mmg dasyt..saya pnh kena demam smpi 42 darjah nasib baik x mereng.. dh demam siap muntah lg..mkn pn x blh msk..sminggu terlantar..yg bestnya turun 10 kg..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha, ramai jugak sebenarnye lelaki ade penyakit ni tapi memang majoriti pompuan. Sekarang ni masih teruskan dengan ubat kan?

      Delete
  53. Assalamualaikum. Im still not alone. Nak luahkan kat sini since orang takkan faham apa yang aku rasa so better ckp dgn org yang rasa jugak. Symptom tangan geletar saya dpt tahu masa form 2 sampai lah Imma big girl now, dah masuk 18 pun ni. Masa tu kawan ejek, parkinson. Lama2 sakit jiwa pulak dgr sebab makin teruk. Takboleh nak pegang barang dgn tenang, asal pegang pen tulisannya mesti ikut getar. Berdiri lama mesti tak boleh tegak. Rasa nak gerak jugak bagi taknampak gigilnya. Kalau pergi pasar, taksampai 15min dah collapse. Ada bau yang buatkan saya rasa pening & otw nak pitam tapi masih taktahu bau apa itu. Mmg penyakit takblh tidur mlm itu sgt terseksa. Paling2, kita ni perempuan. Asal bangun tidur, badan sakit, lesu, malas nak buat kerja rumah. Gred makin teruk. Jantung ni dup dap kelajuannya mmg pehh ah. 2008, buat operation sbb appendix dah pecah. 2012, operation mata, ketumbit kot. Tahun lepas kena dirrhea yang over sampai berat badan turun, yela asal makan nak 'keluar' balik. Result Spm pun teruk disebabkan kesihatan saya yang tunggang langgang. Sangat sakit dan terseksa. Awal tahun, gi hosp sbb haritu ada pemeriksaan percuma,saja cuba nasib. Bila tgk tangan saya shaking, dia sahkan saya hidap penyakit hypertyroid ni. Pergi hosp swasta, check darah untuk tiroid, denyutan jantung pun tinggi. Doc bagi ubat, 2 jenis ubat je. Makanla sampai skrg. Skrg pun ubat dah habis,nak pergi hosp, banyak cost nak guna. Alhamdulillah pas makan ubat, ada kurangny. Tapi taktahula lepasni mcm mana. Allah yang bagi sakit, Allah juga yang sembuhkan kita. Ada hikmah kan. Insha Allah. Ada jalannya ni, cuma kena ikhtiar nak cari penawar. Harap penyakit ni ada ubatnya. Amalan masih takmencukupi ni.
    * Allah je tahu betapa orang sekeliling takfaham kita.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu, kadang orang lain bukan tak paham, tapi langsung tak paham, orang ade sakit cam kite jer la yang faham

      semoga cepat sembuh dan tabah

      Delete
  54. kalau buat pmbedahan cmne?. minum racun pmbunuh hormon? mna lagi ok..

    ReplyDelete
    Replies
    1. entahla, aku pun tak tahu mana yang lebih bagus, better tanya pakar aka doktor2

      Delete
  55. Sy baru disahkan sakit hyperthyroid...semua gejala ada..susaj tidur sudah hampir 2tahun..cuma tahun lepas bru disahkan ada darah tinggi..sy relax je sbb fikir mungkin keturunan..dlm akhir tahun lepas bru rasa berdebar dgn kuat..sblm ni rasa ckit2 je..ingtkn sbb tekanan darah naik..sy kerap demam n sakit kepala.tp hairannya demam mlm je..rasa panas sejuk je.kerap sakit2 sendi.tahun ni jg sy kerap cirit birit.minggu ni sy demam teruk malam..sakit sgt tp berpeluh.terasa mcm nk pecah je badan rasa panas..esoknya sy g hospital terus doktor transfer kecemasan sbb tekanan 190/170..sy relax je g hospital nga motor..xpasal2 bermala di kecemasan..tp org nampk sy sihat je.hoho..doktor bagitau bacaan darah kata ada hyperthyroid. .rawatan sy sekurng2nya bl masa 1thun setengah..dlm tempoh 2 sy xleh pregnant sbb tkt ada kesan pd sy n janin n risiko janin cacat..sy gelak jela sbb blm kawin lg..skrg tgh cari artikel utk diet bg pesakit hyperthyroid. .

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagus idea tu, cari diet untuk hypethroid, boleh aku cuba gak cari2 ni

      Delete
  56. Ada baca komen2 kt sini ada yang penah kena thyroid storm...apa tu?
    Saya pon ada hyperthyroidism. Dah makan ubat secara konsisten. Alhamdulillah ok je..
    Walaupun sebenarnya x berapa nak ok.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku ade baca thyroid strorm tu keadaan bile thyroid menjadi tinggi. menyebabkan jantung lebih cepat bergerak dan badan amat cepat overheat

      Delete
  57. Assalammualaikum. Saya pun ada bnyak tnda pnyakit ni . Hmm . Yg pling sdih tgn saya selalu mggigil bila nk salam tgn dgn org . Org lain tengok pelik je . Malu sgt . Bila tnya kawan diowg bukannya nk bg nsihat or smangat dikutuknya kuat onani adalah . Hmm. Untuk pengetahuan admin bukan tu je . Saya jugak selalu alami sesak nafas dan cepat nervous . Stakat ni saya belum berjumpa doktor lg. Risau rasanya .bila saya baca komen kat atas ramai rupanya yg senasib dgn saya . :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup bro, ramai kat atas ni yang senasib dengan kite, semoga bro pun cepat sembuh

      Delete
  58. As salam.sy pun mcm kwn2 semua.dah nak masuk 2 thn kena tiroid.last bacaan tiroid minggu lps 60.5.semakin tingg.jantung sy bedegup 144 seminit.sy tak makan ubat.takut ade kesan.ade tak rakan yg dah berjaya sembuh tanpa makan ubat.

    ReplyDelete
  59. skrg sakit dada mula terasa.duk diam pun boleh dgr denyutan jantung.

    ReplyDelete
    Replies
    1. duk bace kat atas ade yang sembuh tanpa makan ubat hospital. Adik aku pun tak makan ubat hospital, dapat kawal tiroid dengan amalkan madu dan jaga makan setiap hari. Dapat kawallah, tapi tiroid tu tetap ade cuma kesan dia makin berkurang.
      Kalo makan ubat hospital pun kesan dia macam tu gak, untuk mengawal proses rembesan hormon tiroid

      Delete
  60. SALAM smua....
    Sye nk kogsi jgk ape yg korg alami same dgn saye
    Sy mule kne awl bln 3 thun ni, mgeletar 1 bdn badan mkin susut, mlm x lh tdo, rambut gugur, nk mrah je,bdn pns yg amt... lme2 bdn jdi lmh g hospitl dy ckp sy kne gastrik 4x g jwapan yg same, pelbagai cara aku cuba utk sembuh kn msaalah sy.stu hri ade kwn yg tgur sb dy pon sme ade tyroid jgk..trus sy g hospitl utk chek, trus kne thn wad 1mgu n tyroid sy 63.5 mse tu bln 5 n skrg sy kne amk drh tiap2 buln n kputusn terbaru membuatkn sy rse takut sb tyroid sy smkin tgi kputusn tyroid trbaru sy 80.1 n dokter ade cakap jike berterusan naik bolh membawa maut....mgu dpn nk g x-ray nk tgk sb sjk kbelkgan ni nk tln nasi sakit n mte kkdg blerr je.. dokter berpesan kne tgk n perhatikn kturunan kite sb tyroid blh jd trun temurun
    Skrg saye takut n lemah ble dokter cakp camtu... ape bolh sy buat sekarg..
    Skrg tkr obt dos tinggi n kuantiti btambh dlu 4 skrg 6biji
    Madhkh ade harapn untk smbuh dr pyakit ni dgn mkn obt hosptl sje or kne mkn suplmen pe2?

    ReplyDelete
    Replies
    1. harapan sembuh dengan suplemen tu ade, tapi dengan ubat hospital ni sepatutnye tyroid dapat dikawal.
      Dalam bidang ni ade doktor pakarnya, aku pernah dengar dulu di MHI, TV3 seorang doktor pakar dalam bidang ni bercakap, dari Hospital UM tu. Mungkin boleh usaha jumpe dia dulu kalo nak buat keputusan terbaik ni.

      Delete
  61. Salam semua...sy pun da rasa tanda2 simptom tu....menggigil...cepat letih...rasa nk sesak nafas...takut brhadapan dngn org....cpt rasa gemuruh...rambut gugur...sy da check doc tp doc dpt kesan sy kurang darah jer n peelu ditmbh darah sbnyk 2 pain...tp yg herannya slps sdh ditmbh darah sy masih lg rasa begitu malah debaran jantung sy semakin laju...sy pn binggung apq sebenarnya sakit sy ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maknanye doktor dah ambik darah kemudian buat test pengesahan tiroid ataupun takde pun keputusan lab cume keputusan doktor?

      Delete
  62. Assalamualaikum...Nk share gak bab thyroid ni..Saya disahkan hyperthyroid lepas buat ujian darah di sebuah klinik private.. Berat badan dr 60 kg ke 51 kg. Masih mkn ubat. Klau stop 2 hr. Tgn saya shake smcm.. Hr2 xdpt tido mlm wlau x tdo siang. Disyaki hampir 5 tahun. Bila dh pengsan dlm 5 kali bru tau ada hyperthyroid.. Kecewa sgt.. Jantung rsa mcm nk pcah.. T3 T4 pun tinggi. Bila mkn rsa kt leher mcm pasir.. Dahaga brpanjangan. Moody.. Hr2 naik angin wlaupun bnda remeh ja. Skjap rsa pnas skjap rsa sjuk. Susah brnafas. Klau kt public rsa cam panic. Kulit dr cerah semakin gelap.. Kuku rosak.. Tringin nk pregnant ank kdua tp trganggu kesuburan sbb pnyakit yg dialami..Skrg msih mkn ubat.. Tp xtau ble sembuh ke x..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Member aku ade pesan, jangan putus asa dengan rahmat Allah, berdoalah sentiasa agar diberi kesihatan yang baik, rajin2 lah bertahajud di malam hari

      Delete
  63. Salam..sy pon ada hypertiroid..sy bssah pyh naikkan brat bdn tp dsbabkn pnyakit ney brat bdn sy trun blik..bnyk plak tu..tgn n kaki slalu mgeletar,pnglihatan pon kbur,bdn rsa lemah,bila duduk pastu nk bgun rsa siksa..smpaikan nk naik tgga pon ssah..nk lngkah tu rsa mcm ada batu bsar kt kaki..sdih sgt..kdg2 bila jln pon lmbut lutut je rsa..skrg sy msih bt rwatan..bln dpn kna g amek drah n check blik ada pngurangan ke x..klau msih xda prubahan,doc ckp sy kna bt operation..sy ingt sy xnk g dh jmpe doc sbb tkot kna operate..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ape salahnye kalo operate kalo perlulah. Tapi betullah, operation ni mungkin nanti ade side effectnya. Mungkin mase ni boleh test rawatan alternatif etc supplement, diet sihat, dll

      Delete
  64. salam.. sy hypertiroid tp doc x bg apa2 ubat pn.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Doktor sahkan yang Ani ade hypertiroid tapi takde bagi ubat? Mungkin sebab Ani boleh kawal sendiri tiroid tu kot XD

      Delete
  65. Sy studen nursing. Dr apa simptom yg diatas 2 mmg sma yg sy belajr..skrng ni sy pn mengalami simptom yg sma mcm palpitation, berpeluh ,panic , rmbut ggur dan yg pnting cepat marah.. sy ada bertya kepada pengjar sy dan sy perlu buat blood test utk thu sy didiagnoskan sbgai hperthyroid ataupn x.. smasa di hospit sy ada mnjga seorg pskit yg mngalami tyhroid yg truk..leher dia dh bengkak dan selepas 2 hari dkt wad..dh meningal sbb mngalami sukar utk brnafas sbb begkak di lher dia dh menekan salur pernafsan..throid dia dh pn mnjadi knser thap 4..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Menarik dan menyedihkan, semoga pesakit2 di sini dapat sembuh semuanya dari penyakit ni

      Delete
  66. Tanda2 lain badan sentiasa rasa panas dan snang berpeluh?betul ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Antara simptomnye Fast heart rate, boleh sebabkan badan agak panas, letih, berpeluh dll

      Delete
  67. Assalamualaikum, saya baru disahkan mengidap penyakit hyperthyroidism ni pada hari Selasa.. Sedih sgt dan takut biler dapat tau.. Saya rase symptom2nye pada awal tahun ni (atau mungkin lewat tahun lepas).. First2 mcm pening2 tak baik2, masa tu tgh internship, akhir tahun kat uni.. Alhamdulillah, saya dpt habiskan internship.. Kalau tak, takleh graduatelah rasenye.. Lepas graduate dpt kerja tetap, setiap hari gi kerja badan saya lemah aje, asyik pening2, asyik mc je.. First saya igt saya ader depression, panic attack, anxiety disorder sebab kalau tgk org ramai2 mcm pening dan takut sgt.. Saya pergi ke maner2 dgn ibu sbb rase mcm tak kuat.. Biler saya dpt tau yg saya ader hyperthyroidism dari clinic ni, saya panic giler.. Rase mcm nak mati pun ader.. Jantung saya dengup kuat skali, saya kerja kat hospital, terjumpe dgn satu nurse ni, dier ckp palpitation saya kuat sgt.. Dier advice saya utk jumper doc dan amik darah lagi kat hospital.. Heart rate saya was 140bpm! Lepas saya relaks, baca selawat, turun smpi 123bpm.. Nasib baik tak warded, sebab saya takut.. Lol.. So skrg saya kena mkn 6 pills Carbimazole setiap pagi dan 2 biji Propanalol setiap hari tiga kali untuk empat minggu dan kena gi endoscopy utk tgk thyroid tu.. Saya harap lepas makan ubat ni saya boleh baik, InsyaAllah.. Saya nak ke kerja dan peroleh rezeki yg halal utk keluarga.. Saya terpaksa berhenti kerja kerana tak larat nak lari kesana kemari dalam hospital.. Doakan saya, saya harap semua yg ada hyperthyroid atau lain2 penyakit dapat sembuh dan kembali bertugas seperti org normal yang sihat dan active, InsyaAllah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semoga cepat sembuh, aku pun nak sembuh gak, InsyaAllah

      Delete
  68. Salam, macamana keadaan tuan rumah sekarang ni?...dah sembuh ke? Apa penawar untuk penyakit ni...Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Belum lagi, banyak penawar penyakit ni sebenarnya, samada mujarab atau tidak jer

      Delete
  69. saya disahkan ada hypothyroidism sejak 3 tahun lalu. Ada simptom sejak lebih 10 tahun lalu sebenarnya tapi disebabkan masa tu saya baru habis sekolah, saya tak tahu apa2 pasal ni. Tapi masa tu dah perasan rmabut start gugur n leher nampak bengkak. Selepas kahwin 2x saya keguguran, lepas tu barulah saya buat pemeriksaan. Lepas ebberapa bulan makan ubat, saya pregnant lagi n alhamdulillah selamat bersalin. Cuma skr masalahnya, wpun lepas makan ubat, rambut saya tetap gugur and skr kolestrol saya tinggi n jantung rasa tak best (blm pegi cek pun). bila baca online, memang ada link antara hypo and kolestrol tinggi. kat malaysia ni ada tak support group untuk penyakit tiroid ni? ada sapa2 tahu?

    ReplyDelete
  70. Sy pun sah hypertyroid 3 tahun lalu. Mkn cabimazol 3 tahun...setiap 3 bln ambik darah peksa T3....lately result T3 bertambah ok...dn sy pandai2 kata dh baek. X mkn ubat dh 2-3 bln. Tiba2 penyakit debar datang blik. Jz imagine...sy boleh bilang degupan jntung sendiri tanpa stetoskop...sbb degupan kuat..telinga sndiri bleh dgr. Akhirnya bila jumpa doc...lps blood test...T3 sy meningkat...kna ambik 2tablet cabimazol liksmula. Mmmm sy fikir sy dh semboh...blum rupenya...

    ReplyDelete

 
© Top 5 anything All Rights Reserved