Serambi Emas klon kepada Etika Emas Estet

Serambi Emas kononnye hebat, laman web dia serambiemas.com atau taip jer kat google serambiemas. Aku nak ceritakan sedikit masalah bagi sesiapa yang bercadang menyertai serambi emas ini ataupun untuk pengetahuan umum.

Sebenarnya aku paling anti syarikat emas yang menggalakkan Sistem 70-30 atau sekarang ini Sistem 65-35 dalam pembelian emas. Dalam Serambi Emas ni dipanggil 2+1. Aku dengar semalam dari ceramah Serambi emas ni dari ajen dia (dia kate dia ajen) sepenuhnye, dari awal sampai akhir, takde sebut pasal spread harga jual beli.


Serambiemas.com


aku pernah baca yang skim ditawarkan Serambi Emas amat mirip dengan skim yang ditawarkan oleh syarikat yang pernah di serbu oleh Bank Negara sebelum ini atas kesalahan AMLA (Anti Money Laundering) dan BAFIA (Bank And Finance Act.) iaitu syarikat Etika Emas Estet. Jadi selamatkah? ade sorang pendengar ceramah tu tanya pasal hukum sistem ni, dan si penceramah menjawab ini masalah prosuduer dan akad, jadi dia yakinkan pendengar bahawa skim ni boleh jadi halal!

Aku dengar semalam si penceramah tu cakap yang di Serambi Emas hanya ada menjual perkakasan emas dan tiada dinar dan jongkong. Kata nak martabatkan penggunaan emas dalam kehidupan orang Islam, dinar pun tak jual, cait. Lepas tu kawan aku pun tanya la spread harga jual beli dalam Serambi Emas ni, dia jawab dengan yakinnya 8%, agak rendah tetapi harga jual beli adalah mengikut harga Emas 24K di Ar Rahnu.

Aku cuma nak nasihatkan kawan2 pembaca blog ini dan juga peminat Serambi Emas ataupun yang mula2 nak minat lebih baik pikirkan kenapa Etika Emas Estet diserbu Bank Negara! Jangan kata aku anti orang Malayu, aku pun orang Melayu, antara gold bar, jongkong emas yang baik boleh di beli dengan syarikat malayu yang hebat seperti GCP dll.

Sebenarnye panjang lagi kalo aku nak ceritakan putar beli si Penceramah serambi emas tu semalam, antara yang paling tak patut dia cakap Emas sentiasa naik dan tak pernah turun harga setiap hari! jangan jadi bodoh percaya kata2 mitos mengarut ni. Emas sekarang ni didunia adalah satu komoditi, jadi prinsip asas perdagang masih diaplikasikan, tentu ade turun naik dan sejarah membuktikannye. Emas ialah PENYIMPAN NILAI TERBAIK, itu adalah konsep sebenar perlaburan emas.

Tags: Serambi Emas, Serambiemas, serambiemas.com
Ranking: 5

{ 24 pandangan... read them below or add one }

  1. Salam bro, memang harga emas dan perak dunia secara umumnya stabil, pelabuaran emas memang berbaloi, cuma cara pihak yg buat sistem untuk perniagaan sahaja yang kita pertikaikan, banyak lagi syarikat serta koperasi yang jalankan pelabuaran emas nie, kena survey dan buat home work sebelum melabur supaya berbaloi

    ReplyDelete
  2. @Love Hijau
    memang betul, banyak yang cuba manupulate dengan cara salah dan yang paling sedihnye ORANG MELAYU SENDIRI. Itu yang aku cuba tekankan dalam entry aku di atas

    ReplyDelete
  3. Bro kalau ko nak baca blog terbaik yang dedahkan MELAYU tipu MELAYU ko boleh ke blog nie - aididmuaddib.blogspot.com, memang terbaek ! saya dah letak link ko dekat side bar aku, harap link back

    ReplyDelete
  4. Tak faham..serambi emas nie tempat pelaburan untuk emas ke apew?

    ReplyDelete
  5. @cik Kartun
    Nak kate pelaburan pun boleh tapi sebenarnye hanya beli emas fizikal, cuma nak dipersoalkan cara yang digunakan.

    ReplyDelete
  6. @Love Hijau
    pasal blog si aididmuaddib tu memang aku selalu baca dulu, sekarang ni dah tak baca, sebab bagi aku dia tu extremist anti mlm sangat tapi overall still bagus blog dia tu.

    ReplyDelete
  7. aku terpaksa delete comment spam dari @http://gold4cash.my/, dan @adil,telus & mudah, orang sama jer, dia komen just letak link jer ngan no tel. behave bro

    ReplyDelete
    Replies
    1. askm.saya salah seorang tenaga kerja di gold4cash.my .kepada rebellist duck saya ingin meminta no telefon saudara.apa yg saudara tidak puas hati dengan gold4cash.my boleh hubungi saya di no 010-241 3002.kita ini adalah seagama.tiap2 perbuatan bergantung kpd niat.jgn terus menghukum.bercakap lidah x bertulang.pada pendapat saya,komen kpd serambi emas patut dihentikan.serambi emas menjual emas & bukannya belacan.emas adalah aset untuk islam,beli dari syarikat mana tidak menjadi hal.asalkan ianya emas.emas tetap emas.sila call saya yer.boleh kita berkenal-kenalan.k askm.

      Delete
    2. Nak jual emas, jual jer la, gunakan marketing betul, bukan gunakan Pajak Gadai Ar-Rahnu mana2 bank der

      Delete
  8. aku ada beli emas dr serambi emas ni kononya 24 karat (100gm pampsuise)dg kaedah cagaran tu, tapi emas tu bukan 24 karat cuma 23 karat apabila diuji di tempat lain, jadi harganya sudah tentu lebih rendah. aku bcdg nak megadu kat tribunal pengguna atau bank negara. sekadar nak mengelak dari lebih ramai orng tertpu.... harap berhati2

    ReplyDelete
  9. @Anonymous
    23 karat yer. Yang ni masalah aku tak berani nak kate per, sebab ko pakai anonymously

    ReplyDelete
  10. Tak patut la buat mcm tu, kalo nak berniaga biar telus,,niat dah tak betul. .heran ada jugak yg sanggup jadi kambing kambing hitam buat promosi media utk sykt tu. .

    ReplyDelete
  11. betul tu bro..niat baik, tp cara salah, bagi biar org tu hutang 70%, gila nak bayar pakai apa??bila aku tanya hukum terus kena ban dgn depa..so fishy!

    ReplyDelete
  12. @Anonymous, hehe, bab hukuym tu aku yakin harus sekiranya kaedah yang diguna pakai tu betul, tapi bagi aku serambi emas datang dengan niat yang kurang baik

    ReplyDelete
  13. VGMC kene serbu oleh bank Negara Malaysi...!!!!!!!

    ReplyDelete
  14. Der, x takut kena saman dgn serambi emas ke? 80% dr page ko ni ada lah palsu semata2. Cane kalau serambi emas saman ko atas menjatuhkan imej syarikat dgn kecetekan ilmu ko tentang emas? Berani jumpa kat mahkamah, der?

    ReplyDelete
    Replies
    1. der, apa yang aku tulis apa yang aku dengar dari penceramah tu sendiri, so 80% dari apa yang penceramah tu bagi tau palsu la? nasib baik aku tak tertipu.

      Btw. syarikat yang menggunakan Sistem Ar-Rahnu sebagai perniagaan adalah masalah bro.

      Delete
    2. Der, perniagaan menggunakan sistem Islam ko ckp masalah? Tang mana masalahnyer tu? cuba ko kasi tau skit? Sbnrnya ko x paham macam mana sistem Islam ni dpt membantu menggandakan duit ko. Penceramah ni mungkin x wat kajian betul lagi tentang bendani. Ko tau dgn sistem ar-rahnu, kalau ko wat loan n invest dlm emas, ko x kuar sesen pun dr duit ko sendiri, dlm 3 tahun loan ko clear, totally.. Itulah sistem Islam, der.. Xde riba.. Riba di tangkis dgn zakat.

      Pasal penceramah ni, dgn ko dgr semata2 dr dia jek, ko x leh wat sebarang statement lebih2 lagi menggunakan nama Serambi Emas, comnpany ni boleh menyaman ko sbb menjatuhkan kredibiliti syarikat bumiputra ni. Tetambah lagi buat p-age mcm ni. Ramai org kita yg patutnya tau rahsia perniagaan emas, jd takut. So, aku nasihatkan ko der, fahami dulu betul2 baru ko leh menilai. Kalau ler Serambi Emas ni menipu, dh lama dh Tun Salleh Majid kena saman dh.

      Etika Emas kena serbu? Kata2 ko ni mcm la nmpk company tu kencing org.. Ko tau nape Etika Emas kena tutup? Ko tau sebabnyer? Dorang diarah tutup, bukan kena serbu suh tutup, sebab dorang wat kaedah mcm money collector, tu sebab diarah tutup, bukan kencing org, der. Yg pelik, ada beratus company money collector ni kat Malaysia, milik bangsa lain, x lak kena arah tutup, x lak kena 'serbu', dan x lak kena burukkan dgn bangsa dia sendiri.. fikir2lah, cari rezeki, jgn baling pasir dlm periuk nasi org lain, br rezeki halal utk anak bini.. kan?

      Delete
    3. okay macam ni, bagi artikel counter untuk apa yang aku tulis akat atas, ko tuls pun tak pe, pastu email kat aku then aku siarkan kat sini -► rebellist_duck [@]yahoo.com

      Delete
  15. kita orang melayu mmg nak untung cepat. Mmg nk rebut peluang tapi bila peluang dh dpt, fikirkan pula macamn nk tipu org supaya untung berganda. Gua join KPF (felda). Thn 2011 div 18%. Harap thn ni 20% plak, insyaAllah..

    ReplyDelete
  16. Ehem camane nak cakap yek... dari 2012 sampai sekarang harga emas dah turun hampir 25%, masa beli emas ada spread 8% tambah upah simpan arrahnu 6% setiap bulan kali 6 bulan (minimum) cuba kira dah berapa peratus loss. Just 5 cent from my poor math. hihiihi....

    ReplyDelete
  17. bagi aku dlm islam menggalakkan org berhutang pn dh salah kecuali betul2 keperluan...masing2 kene pikirlah mana yg baik dan mana yg memudaratkan

    ReplyDelete

 
© Top 5 anything All Rights Reserved