Top 5 bangunan tertinggi di dunia

hut-hut-hut, dah lama aku tak buat post tentang top 5, hari ni aku nak buat top 5 tallest building in the word ( macam tajuk di atas). Jadi ni latest info yang aku dapat dari website top5ofanything.com, semoga berguna untuk semua yang membaca.

1. Burj Khalifa -- 828 m -- 2,717 ft



2. Taipei 101 -- 509 m -- 1,671 ft

3. Shanghai World Financial Center -- 492 m -- 1,614 ft

4. International Commerce Centre -- 484 m -- 1,588 ft

5. Petronas Tower 1 -- 452 m -- 1,483 ft

Fakta menarik
  • Jumlah air yang dikumpulkan dari sistem penyejuk udara bangunan Burj Khalifa (yang sebenarnya bernama Burj Dubi) setahun dikatakan bersamaan dengan 20 kolam renang bersaiz Olimpik. Air tersebut di guna semula untuk landscape.
  • Perubahan design struktur bangunan Shanghai World Finance Center menelan belanja Usd$200 juta berikutan kecanggihan design yang mana mengandungi system struktur re-design, re-desgin dan menambahkan ciri2 keselamatan yang diaplikasikan selepas peristiwa 11 September.
  • Pembinaan bangunan berkembar pertronas 1 &2 bermula pada tahun 1992 - 1998. Cesar Pelli ialah arkitek utama dan design dengan ilham DR.M.
  • Tinggi bangunan International Commerce Centre dibuat semula dari plan asal berikutan peraturan yang tidak membenarkan tinggi bangunan lebih dari tinggi bukit yang mengelilingi bandar Hong Kong.
  • Taipei 101 dibina dengan 660 tan tuned mass damper untuk menstabilkan bangunan dari pergerakan plat bumi (seismic) dan tiupan angin (wind-induced). Ianya dibuat dari 41 plat steel dan digantung dengan 8 kabel steel. Ianya terbesar dan terberat dalam jenisnya di dunia.

Ranking: 5

{ 1 pandangan... read them below or add one }

 
© Top 5 anything All Rights Reserved